Être en Avoir en Personal Branding

De basis werkwoorden voor mijn eerste jaar Franse les: Être en Avoir en Personal
Branding.

Ik begreep er niets van, al die vervoegingen. Mijn vader probeerde mij te helpen en vroeg door naar wat ik dan niet begreep hieraan.

En als jonge puber vroeg ik hem waarom juist deze werkwoorden het belangrijkst waren.

-Zijn- daar kon ik me nog iets bij voorstellen, zeker omdat het zo’n dakje had. En een dak boven je hoofd was toch wel echt belangrijk…

Maar waarom als tweede belangrijkste werkwoord niet gewoon –fietsen- of –spelen- .

-Hebben- was voor mij niet boeiend genoeg.

Ook al accepteerde ik uiteindelijk dat het deze vervoegingen waren die ik, zonder enig begrip, uit mijn kop moest leren, ergens, deep down, kon ik het niet vatten. Nu vele jaren later kom ik dat verschil nog steeds tegen. Mijn films kenmerken zich doordat ik in beeld tracht te brengen wat mensen –zijn-.

Wat hen beweegt, motiveert, raakt e.d. vind ik boeiend en fascineert mij. Als dat helder wordt kan ik een verbinding maken met die persoon. Voor mij wordt dan de essentie van een persoon zichtbaar en daar kan ik al of niet mee resoneren.

Hierdoor raak ik betrokken bij die persoon en ontstaat er zoiets als begrip en vertrouwen.

Mijn opdrachtgevers komen meestal met een lijst van wat ze allemaal te bieden hebben en waar ze goed in zijn. Niet onbelangrijk, maar niet de ingang die ik in mijn films nastreef.

Ik merk dat ik het steeds minder boeiend vind wat iemand –heeft- of wat iemand –kan-; welke werkervaring, welke opleiding, bij welke organisaties hij/zij zit of welke diploma’s er aan de muur hangen.

Er komen steeds meer zelfstandige professionals en alle diensten groeien naar elkaar toe. De verschillen zijn klein te noemen. Het is niet meer voldoende om gewoon goed te zijn in je vak en kwaliteit kun je vaak ook niet makkelijk aantonen.

Het is in toenemende mate de persoon zelf die bepalend is voor de keuze van de opdrachtgever.

En dat is vaak het spanningsveld als ik in opdracht een film maak van iemand die zich wil presenteren in zijn vak. We zijn zo getraind in het opnoemen van wat we hebben bereikt en wat we allemaal kunnen, dat we vergeten dat wij het zelf zijn die het verschil kunnen maken. Je bent je eigen merk.

Uiteraard herken ik dit dilemma. Ik ken mijn neiging om te vervallen in de verhalen van wat ik allemaal gedaan heb en hoe succesvol ik wel niet ben in mijn werk. Juist door deze herkenning blijf ik er scherp op als anderen daarin blijven steken. Het is vaak confronterend als ik de geportretteerde teruggeef dat ik zijn cv of antecedenten, zijn kunnen en zijn visie niet boeiend vind, maar dat ik terug wil naar de kern van de persoon.

Gelukkig vinden we vaak een middenweg en slagen we er in de persoon in zijn essentie te laten zien en de kijker nieuwsgierig genoeg te maken om zich verder te verdiepen in wat die persoon te bieden heeft.

En dan is –hebben- weer aan bod.

Être en Avoir in evenwicht in Personal Branding.

Bekijk mijn films en laat me weten wat jij van dit evenwicht vindt.