Een eigen videofilm – het nieuwe visitekaartje…?

Onlangs tijdens een netwerkmeeting kondigde iemand aan dat hij geen visitekaartjes had maar speciaal voor deze gelegenheid zelf een visitekaartje had gemaakt en dat uit wilde delen.

Het kaartje was inderdaad zelf ontworpen en bevatte de benodigde gegevens. Het was gedrukt op iets steviger kopieer papier en de persoon had het net voor de bijeenkomst zelf geprint.

Niets mis mee, zou je zeggen… ware het niet dat het papiertje vanwege de daar heersende warmte en de vingers die er overheen gingen al snel beduimeld was en ook onleesbaar…

Bovendien zag het er erg goedkoop uit, waardoor in ieder geval mijn vertrouwen in de kwaliteit van de aanbieder niet echt hoog was.

Het visitekaartje als eerste indruk….

Ik hoop dat die persoon, ik weet echt niet meer wat hij nou deed….:-) inmiddels ervan overtuigd is dat vormgeven en drukken beiden vakmanschap nodig hebben. Ik hoop ook dat hij een volgend kaartje heeft laten ontwerpen en heeft laten drukken of dat hij zich de basis vaardigheden van dit metier heeft eigen weten te maken.

Inmiddels is video of film het nieuwe visitekaartje…! En ja! Ook hier zien we weer deze ontwikkeling. Men leert vaak op een goeie manier hoe een camera te hanteren en hoe er gefilmd moet worden met je smartphone…  Waar het echter vaak aan ontbreekt is het vertellen van een verhaal dat boeit. Een verhaal dat raakt en dat werkelijk iets zegt over de persoon zelf.

In mijn optiek is de techniek dan wel belangrijk, maar eigenlijk ondergeschikt. Iedereen kan filmen met zijn smartphone en als je een aantal tips volgt ziet dat er ook nog eens goed uit. Waar het om gaat is om datgene te zeggen dat boeit…datgene dat werkelijk laat zien dat er iemand is die bezield is en vanuit zijn of haar hart spreekt.

Ook zie ik regelmatig films of video’s voorbij komen waarin prachtige shots voorkomen die perfect zijn uitgelicht en goed zijn ge-edit. Een plezier om naar te kijken en ik leer daar dan ook veel van. En toch mis ik vaak het verhaal. Waar gaat het om. Om wie gaat het en wat is de boodschap.

Volgens mij is het de kunst om beiden te combineren. Goed camerawerk, mooie shots en een goeie editing, met een prachtig sounddesign er onder. En dat gecombineerd met een goed verhaal of een boeiend waarachtig persoon die me weet te raken.

Er zijn talloze voorbeelden van te vinden die mij inspireren om die combi steeds verder te perfectioneren.

Volgens mij is dat ook belangrijk bij het maken van je eigen videoportret voor je website of voor Social Media. En het is niet eens zo moeilijk. Als je een goed plan maakt en de basistechnieken kent van filmen en het vertellen van je verhaal dan kom je al een heel eind.

Ik deel mijn kennis en ervaring hierin graag met jou.

Wil je tips en trucs ontvangen over dit proces, volg mijn blogs dan door je hieronder in te schrijven!